Porovnání environmentálních dopadů skladování a dopravy jablek do ČR
DOI:
https://doi.org/10.35933/ENTECHO.2019.06.002Klíčová slova:
Posuzování životního cyklu, environmentální hodnocení, ovoce, skladováníAbstrakt
Cílem práce je s použitím metody posuzování životního cyklu porovnat potenciální environmentální dopady dovozu a skladování jablek v podmínkách České republiky a odpovědět na otázku, zda se z environmentálního pohledu vyplatí podporovat místní produkci a delší skladování či naopak dovoz zahraniční produkce, která sice má horší environmentální aspekty dopravy, ale zase kratší dobu skladování. Ve studii byly uvažovány čtyři scénáře 1) místní produkce jablek v ČR; 2) produkce v evropských zemích; 3) produkce v Chile a 4) produkce na Novém Zélandu. Současně s různými místy produkce byly uvažovány i různé doby vyskladnění. Výsledky studie hodnotí dovoz jablek z Chile a Nového Zélandu jako méně šetrný k životnímu prostředí než skladování místní produkce. Dovoz jablek ze zámoří se z environmentálního úhlu pohledu vyplácí až ve srovnání se skladováním po dobu 7 a více měsíců (září–duben) a to pouze pro následující kategorie environmentálních dopadů: spotřeba sladké vody, sladkovodní a mořské eutrofizace, ionizační záření a humánní toxicita (nekancerogenní). Z pohledu většiny kategorií dopadu, včetně uhlíkové stopy, je výrazně environmentálně šetrnější podporovat místní produkci než dovážet jablka z větší vzdálenosti.
Reference
Blanke, M. M.; Burdick, B., 2005. Food (miles) for thought - Energy balance for locally-grown versus imported apple fruit. Environmental Science and Pollution Research 12(3), 125-127. https://doi.org/10.1065/espr2005.05.252
Goliáš, J., 2011. Skladování ovoce v řízené atmosféře. Nakladatelství Brázda s. r. o., Praha.
Goliáš, J., 2014. Skladování a zpracování ovoce a zeleniny. Mendelova univerzita v Brně, Brno.
Hohn, E., 2007. Apples as fresh on the table as of the tree, achievable by using 1-MCP? Agrarforschung 14(5), 187-187.
Huijbregts, M. A. J.; Steinmann, Z. J. N.; Elshout, P. M. F.; Stam, G.; Verones, F.; Vieira, M.; Zijp, M.; Hollander, A.; van Zelm, R., 2017. ReCiPe2016: a harmonised life cycle impact assessment method at midpoint and endpoint level. International Journal of Life Cycle Assessment 22(2), 138-147. https://doi.org/10.1007/s11367-016-1246-y
ISO, 2006a. 14044: Environmental management- Life cycle assessment - Principles and Framework. ČNI, Praha.
ISO, 2006b. 14044: Environmentální management - Posuzování životního cyklu - Požadavky a směrnice. ČNI, Praha.
Mila i Canals, L.; Cowell, S. J.; Sim, S.; Basson, L., 2007. Comparing domestic versus imported apples: A focus on energy use. Environmental Science and Pollution Research 14(5), 338-344. https://doi.org/10.1065/espr2007.04.412
Roibas, L.; Elbehri, A.; Hospido, A., 2016. Carbon footprint along the Ecuadorian banana supply chain: methodological improvements and calculation tool. Journal of Cleaner Production 112, 2441-2451. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.09.074
Toivonen, P. M. A.; Lu, C. W., 2005. Studies on elevated temperature, short-term storage of 'Sunrise' Summer apples using 1-MCP to maintain quality. Journal of Horticultural Science & Biotechnology 80(4), 439-446. https://doi.org/10.1080/14620316.2005.11511957
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, s. r. o., 2018. Moderní metody skladování ovoce. Vzdělávací moduly pro vysoké školy. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, s. r. o.
Stahování
Publikováno
Jak citovat
Číslo
Sekce
Licence
Copyright (c) 2019 Vladimír Kočí, Eva Benešová, Aleš Rajchl
Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0.